Varför drabbas vi författare av bluffsyndromet?

Varför drabbas vi författare av bluffsyndromet?

Bluffsyndromet, Imposter Syndrome på engelska, är något som nästan alla som skriver drabbas av förr eller senare. Vad är det för något? Det är känslan av att du är en bluff och att något ska komma på dig.

Är jag en bra skribent? Tänk om ingen läser min bok? Tänk om alla läser min bok? Tänk om ingen gillar den? Känns de här tankarna igen? Det är väldigt vanligt att du som skriver hamnar i en svacka och börjar tveka på det du gör. Jag är inne i en mild svacka just nu och känner mig nervös inför min boklansering den 8 mars, därför vill jag gärna diskutera ämnet här på bloggen.

Jag har precis läst klart boken Den framgångsrika författarens mentalitet (min översättning, orginaltitel: The Successful Author Mindset) av Joanna Penn. Boken beskriver hur du överlever den kreativa berg- och dalbanan som det är att vara författare. Den diskuterar självtvivel, rädslan över att misslyckas, jämförandet med andra författare, behovet av validering, skrivblockeringar och mycket mer. Författaren ger också tips på hur du kan motverka de olika negativa faserna. Jag tyckte att den på ett pragmatiskt sätt går igenom vad de flesta av oss som skriver känner och rekommenderar boken till alla som skriver.

Hur kommer man över Imposter Syndrome?

  • Kom till insikt med att du lider av Imposter Syndrome, och troligen inte är så dålig som dina hjärnspöken försöker intala dig.
  • Du är inte ensam, det här är något de flesta går igenom. Läs hur andra tagit sig igenom det online eller i boken The Successful Author Mindset av Joanna Penn.
  • Prata med andra skribenter. Att dela med sig och uttrycka det man känner kan vara väldigt hjälpsamt. 
  • Påminn dig själv om hur hårt du jobbat för att komma dit du är idag.

Har du några andra tips för att komma över bluffsyndromet? Har du själv varit med om det? Lämna gärna en kommentar och berätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *