Tre saker jag önskar jag vetat innan jag debuterade som författare

Tre saker jag önskar jag vetat innan jag debuterade som författare

Att debutera som författare kan vara omvälvande och helt underbart. Jag ser det som att jag är på en läranderesa, där jag vid var och varannat hörn lär jag mig något nytt. På senaste tiden har jag lärt mig tre viktiga saker som jag önskar att jag vetat om innan jag debuterade som författare.

Tre saker jag önskar att jag vetat innan jag debuterade

  • Det är inte säkert att boken automatiskt dyker upp på Goodreads! Kolla med ditt förlag om de eller du själv ser till att boken kommer upp på Goodreads. I mitt fall får jag göra det själv, och det tog en hel del navigerande innan jag förstod att jag måste lägga upp en post i Goodreads Librarians Group. Enligt Q&A på sidan kan det ta upp till några veckor innan boken dyker. (Uppdatering: Nu finns den på Goodreads.) 
  • Att jag som debuterande författare kan få ett debutantporträtt hos Boktugg och att jag automatiskt får en författarsida som kan fyllas med information om mig och min bok. 
  • Det är inte säkert att dina nära och kära köper eller ens läser din bok. Samtidigt kan människor som du inte känner så bra stoppa dig på jobbet eller gymmet och fråga om boken och be att få den signerad. Det är en ganska klustig känsla när främlingar hejar på ens skrivande, samtidigt som vissa i ens närhet inte gör det.

På debutantbloggen hittade jag ett roligt inlägg av Johanna Schreiber om saker hon önskat att vetat som debutant. Hon tipsar bland annat om att man får höra av sig till sin förläggare och bolla saker som har med manuset att göra.

Vad önskar du att du visste innan du debuterade? 

Att ha en debutfest med nära och kära är något som jag verkligen kan rekommendera. Jag hade min i Gamla stans bokhandel och är otroligt tacksam över alla som kom. Några av de som var där har faktiskt redan läst boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *