Lev kreativt av Julia Cameron

Lev kreativt av Julia Cameron

I början av 2021 började jag läsa Lev kreativt av Julia Cameron. Boken är uppbyggt som ett 12 veckorsprogram för kreativa själar som vill komma igång med sitt skapande igen. Hur påverkade boken mitt skrivande?

Morgonsidor

Boken består av övningar, exempel och uppgifter som man ska lösa varje vecka. Det första man ska göra är att börja skriva morgonsidor, varje dag. Morgonsidorna består av tre handskrivna sidor, där man skriver precis vad man vill. Vet man inte vad man ska skriva kan man skriva om att man inte vet vad man ska skriva. Att börja varje dag med att skriva i mellan 15-30 minuter har varit fantastiskt för mig. Jag gör det fortfarande, flera månader efter att jag läst boken.

Boken Lev kreativt av Julia Cameron

Konstnärsträffar

En annan intressant sak som Cameron föreslår är att man ska boka in så kallade konstnärsträffar. Det är två timmar i veckan när man själv gör något själv som man tycker är roligt, inspirerande, avslappnande. En dejt med sig själv som att gå på en konstutställning, ta en långpromenad eller gå på museum. Egentid i dess sanna bemärkelse. Konstnärsträffarna är till för att fylla på med kreativ energi och inspiration. Jag måste erkänna att jag inte alltid hinner ge mig ut på en konstnärsträff med mig själv, men jag försöker göra det så ofta jag kan. 

Synkronisiteter

Den tredje saker som påverkade mitt skrivande är synkronisiteter, som Cameron kallar dem. Synkronisiteter är möjligheter som presenterar sig vilka ger en möjlighet att komma närmare sitt mål. En av de första synkronisiteter som dök upp för mig var när Skrivcafé började följa mig på Instagram. Jag vart nyfiken på konceptet och var med på en av deras första skrivkvällar online. Än idag är jag med på skrivkvällarna så ofta jag kan. Skrivcafé ger mig möjlighet att fortsätta jobba kontinuerligt på mitt nuvarande manus.

Synkronisitet nummer två dök upp när jag satt och redigerade ett äldre manus, som är baserat på verkliga händelser. När jag redigerade manuset hörde personen som jag intervjuat av sig. Det ledde faktiskt till att jag inom några veckor redigerat klart manuset och skickade iväg det till två förlag.

Det enda som egentligen störde mig lite var att Cameron pratar mycket om gud genom boken. Men det går att välja att se det som kreativiteten i sig eller något annat, som hon själv skriver, om man som jag inte är kristen.

Jag skulle rekommendera den här boken till alla som vill börja skapa mer, vare sig det är inom skrivandet eller någon annan konstform. Boken kan få blockeringar att släppa. Den finns att köpa på bland annat Adlibris. Bokens engelska titel är The Artist’s Way.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *