Aktivera din inre redaktör

Aktivera din inre redaktör

När råmanuset är klart och har fått vila i några veckor är det dags att redigera. Då är det dags att aktivera din inre redaktör. 

Att redigera sitt egna manus kan vara svårt eftersom man själv redan vet vad som händer – därför är det viktigt att försöka få lite avstånd till manuset innan du läser igenom det. Jag rekommenderar att vänta minst fyra veckor från att man skrivit klart ett utkast till att man börjar redigera det.

Första genomläsningen efter att texten fått vila är den viktigaste. Den ger dig en känsla för berättelsen, världen och karaktärerna. Skriv ner dina intryck.

Andra genomläsningen är lugnare, då gå du mer på djupet i texten och fundera på både stora saker, som handling, och små saker, som scener och stycken. Skriv ner förslag på hur texten kan förbättras. 

Saker som du kan hålla utkik efter när du redigerar:

  • Information dumpar, där du som författare försöker förklara bakgrunden eller historian bakom en person eller plats. Försök väva in information i dialog eller pö om pö i texten istället.
  • Partier där det inte händer så mycket. Ett tips är att börja scenen eller kapitlet direkt i en konflikt för att få upp spänningen och tempot. Tidiga konflikter driver berättelsen framåt.  ”Kom sent till festen, lämna tidigt.”


Skapa minnesvärda karaktärer

För att man som läsare ska kunna relatera till och känna med en karaktär behöver den vara och kännas levande, tredimensionell. Om din huvudkaraktär har ett mörkt och mystiskt förflutet ska du inte berätta allt för läsaren direkt utan hellre portionera ut och hinta om hemligheter från det förflutna. Fler tips för att skapa minnesvärda karaktärer:

  • Har karaktären något tix eller uttryck som den altid använder? Låt inte andra karaktärer en hen använda samma.
  • Skriv inte läsaren på nästan genom påståenden som ”hon såg kriminell ut” – gestalta och låt läsaren själv skapa sig en uppfattning. Eller förklara protagonistens känslor om den andra karaktären.


Skapa driv i berättelsen

Skapa ett driv och en framåtrörelse i din berättelse genom att låta den drivas framåt i varje scen. Var hänsynslös när du går igenom scener och ibland kapitel – om de inte får berättelsen att röra sig framåt ska de bort. Även om vissa scener kan tyckas intressanta i sig själva så ger de inget för läsaren om de inte för storyn framåt. 

Se över bokens språk

Sist men inte minst rekommenderar jag att man ska läsa igenom manuset med en språkgranskares eller copywriters ögon. 

  • Följer du svenska skrivregler? 
  • Är texten rättstavad?
  • Har du samma tempus rakt igenom?
  • Pratar de olika karaktärerna med en unik röst?

Det här är några av sakerna som Jessica Renheim pratade om under en av föreläsningarna på Stockholm Writers Festival.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *