Konsten att redigera ett bokmanus

Konsten att redigera ett bokmanus

Alla som skriver böcker vet att redigering är en stor del av själva arbetet med boken. Jag har precis redigerat klart första omgången av mitt råmanus Norrsken. Här kommer mina tankar kring att redigera bokmanus.

Det känns helt fantastiskt att jag klarade min deadline med att redigera klart råmanuset under semestern. Trots att jag nu redigerat klart bokmanuset, så vet jag av erfarenhet att jag har en hel del arbete kvar – innan jag kan skicka iväg det till förlag.

Under min redigering har jag fokuserat mycket på berättelsen och karaktärernas personliga utveckling. För mig är det viktigt att karaktärerna blir tredimensionella och så att ni som läsare kan relatera till dem och sympatisera med dem. För att de ska kunna bli de behöver de ha inre drivkrafter, möta utmaningar, ha positiva och negativa egenskaper. Sedan tror jag även karaktärerna behöver ställas inför prövningar för att kunna utvecklas växa.

Nu ska jag låta manuset vila i någon vecka innan jag skriver ut det och går igenom det med rödpennan. Jag vet redan några saker som jag kommer behöva lägga till och ändra, som jag skrivit ned i mitt anteckningsblock. Under tiden tänkte jag skissa på del två i bokserien.

Tips när du ska redigera bokmanus:

  • Vänta minst fyra veckor innan du så mycket som tittar på manuset när du väl skrivit klart ditt råmanus. Varför? För att få lite distans till manuset. När du har distans kan du lättare se vad som fungerar och vad som inte fungerar i berättelsen.
  • Läs igenom hela manuset från början till slut för att se om det finns några större fel eller luckor i berättelsen. Följer den en dramaturgisk kurva? Är karaktärerna trovärdiga? Är berättelsen trovärdig? Vill man fortsätta läsa efter första kapitlet?
  • Se över tempus, språk och hur karaktärerna pratar med varandra. Stryk onödiga ord.

Vill du lära dig mer om saker man kan tänka på när man redigerar så såg jag att Marita Brännvall hade en pdf med 60+ frågor och tips inför redigeringen på sin hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *